Blog

Wat is de naam van dat kruid nu weer?

Het lijkt erop dat er een groeiende zorg is dat mensen de namen en het gebruik van kruiden niet meer kennen. Dit wordt onderstreept door artikelen zoals “Kruiden als medicijn, een lange historie”, “In de naam van de kruiden, van Achillea tot Withania” en “Kruiden als medicijn. De geneeskracht van kruiden”. Deze artikelen suggereren dat er een hernieuwde interesse is in het leren over kruiden en hun toepassingen. 

Aan de andere kant, onzekerheid over het geheugen, een veel voorkomende probleem in onze westerse maatschapij, kan een rol spelen in deze kwestie. Onzekerheid over het geheugen kan leiden tot het vermijden van situaties waarin men zich ongemakkelijk voelt, zoals het leren van nieuwe dingen. Dit kan mogelijk verklaren waarom sommige mensen aarzelen om de namen en het gebruik van kruiden te leren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat onzekerheid kan worden aangepakt en overwonnen. Bij kruidenpluk maken we (wie dat wil) van een 'herbarium'. Je kleeft een blaadje of bloem in een boekje en schrijft er zelf bij wat je wil onthouden. Daarnaast krijg je ook informatie over de app Obsidentify. Deze geeft je een overzicht met naam en toenaam van alle kruiden waar je een foto van hebt genomen. Zo kan je wilde kruiden ontdekken in je eigen tuin. Het overwinnen van onzekerheid kan mensen helpen om de uitdaging aan te gaan en de kennis van kruiden te herontdekken. Het is een stap in de richting van het herwaarderen van onze relatie met de natuur en het herontdekken van de wijsheid die in de loop der tijd verloren is gegaan. 

Natuurwandelen in de Regen: Een Verfrissend Avontuur

Regenachtige dagen hebben vaak de reputatie somber en saai te zijn, maar wat als ik je vertel dat ze ook een kans bieden voor een verfrissend avontuur? Kruidenwandelingen, zelfs bij slecht weer, kunnen een waardevolle ervaring zijn. Hier zijn enkele redenen waarom je juist nu naar buiten zou moeten gaan:

  1. Verbinding met de Natuur: Regen transformeert het landschap. De geur van natte aarde (Petrichor), het geluid van druppels op bladeren en de glinsterende regendruppels op planten creëren een magische sfeer. Ga naar buiten en ervaar de natuur in een nieuw licht.
  2. Zintuiglijke Ervaring: Regen versterkt onze zintuigen. Voel de regendruppels op je huid, luister naar het getik op je paraplu en ruik de frisse lucht. Het is een kans om je bewust te worden van de kleine details om je heen. Bij sommige volwassenen komen herinneringen van de scouts of als kleuter naar boven waarbij ze speelden in het slijk of in de plassen sprongen. (Waarom niet eigenlijk?) 
  3. Geneeskrachtige Kruiden: Regen stimuleert de groei van kruiden. Tijdens een kruidenwandeling kun je ontdekken welke planten floreren in vochtige omstandigheden. Misschien vind je wel een geneeskrachtig kruid dat je anders zou missen.
  4. Meditatie en Ontspanning: Wandelen in de regen kan een vorm van mindfulness of meditatie zijn. Laat je gedachten los en concentreer je op het moment. Voel de regen, hoor de geluiden en laat je zorgen wegspoelen. Als het regent is het ook vaak rustiger buiten.
  5. Creativiteit: Regen biedt inspiratie. Misschien schrijf je een gedicht over de regen of maak je een foto van druppels op bladeren. Creativiteit bloeit op in onverwachte situaties. We kunnen ons een keer lekker laten gaan en lekker melig doen.
  6. Verbinding met gelijkgestemden: Als je deelneemt aan een kruidenworkshop, ontmoet je gelijkgestemde mensen. Samen de regen trotseren schept een band en creëert mooie herinneringen. Zo herinner ik me een moeder en dochter die giechelend wegliepen na een koude kruidenwandeling. 
  7. Weerstand: Door in verschillende weersomstandigheden te wandelen, zoals in de regen, train je je lichaam om zich aan te passen. Dit kan je immuunsysteem versterken en je weerbaarder maken. 
  8. Verandering: Een wandeling in de regen kan een welkome afwisseling zijn van het binnen zitten. Het biedt een nieuwe omgeving en een andere ervaring die de dagelijkse routine kan doorbreken.
  9. Zelfdiscipline: Soms moet je een beetje streng zijn voor jezelf om actief te blijven, zeker als het weer niet ideaal is. Maar zoals bij elke sport wordt ook wandelen een gewoonte en ga je er zelfs naar verlangen. Ook als het regent. 
  10. Waardering: Wandelen in de regen kan je leren om de kleine dingen in het leven te waarderen, zoals de warmte en droogte van je huis na een natte wandeling. Bovendien waardeer je jezelf omdat je bent gaan wandelen. 
  11. Balans en coördinatie: Wandelen op natte en gladde oppervlakken kan een uitdaging zijn, maar het kan ook je balans en coördinatie verbeteren.
  12. Avontuur: Hoewel het misschien niet hetzelfde is als een expeditie in de jungle, kan een wandeling in de regen toch een gevoel van avontuur toevoegen aan je dag.

Dus, ondanks de regen, trek je laarzen aan en ga naar buiten. Je zult verrast zijn door de voordelen die een eenvoudige wandeling in de regen kan bieden!

 

 

Kruiden en kinderen, goede combinatie

Voor mijn eindwerk bij de Europese Academie maakte ik als eindwerk een kruidenboek voor kinderen. Ik wilde hun interesse (blijven) wekken. Kinderen die op jonge leeftijd al contact hebben met de natuur hebben hier ook meer respect voor (en gaan er van houden). Hoeveel kinderen wonen er niet in Borgerhout (of andere stedelijke omgeving) die zelfs zelden in aanraking komen met gras, blaadjes of bomen? Neem daarom je kinderen, kleinkinderen, leerlingen, leden van de jeugdbeweging,... mee de natuur in. Laat ze ruiken, proeven, zien,... hoe prachtig de natuur is. Zelfs in de winter. Meer info over de smeerwortel vind je in dit filmpje  op kindermaat: Mieke Geerts - YouTube

Waar zal ik het beste van slapen?

 

a) Kruidenzakje met een wens

b) Kruidenzakje van lievevrouwbedstro

c) Kruidenzakje van hopbellen

oooof d) Kruidenzakje met lavendelbloemetjes

 

Ik laat het jullie graag weten: bij mij was het de lievevrouwbedstro: het ruikt heerlijk naar verse was als het gedroogd is.

Kruiden kweken bij Loof&Bezen

Februari! 

Het is weer tijd om te zaaien! Ik probeer deze: 

 

Klaproos

Zaaien eind februari, maart, april. 

Grond mag droog, zanderig, doorwoeld en vocht doorlatend zijn. Geen meststoffen gebruiken.

Lichtkiemer. Kiemt na 10 tot 15 dagen.

 

Engelwortel - Angelica archangelica

Zaaien bij max 5°C.

Grond mag vrij vochtig en humusrijk zijn (bv. bij een beek, vijver.) Houdt van zon! 

Plantafstand van 25cm. 

2-jarige plant

Hoogte volwassen plant: 80-100cm

 

Sierboon 

Zaden eerst 10 dagen weken. Daarna zaaien tot begin februari. 

 

Goudsbloem - Calendula officinalis 

Zaaien kan heel het jaar door. 

Houdt van voedselrijke leemachtige grond in halfschaduw. 

Plantafstand 25-30cm

1-jarige plant

Hoogte volwassen plant: 30-45cm

 

Slangenkruid (Echium vulgare) 

Zaaien van sept tot februari 

Kiemt na 2 weken bij max 5°C 

Kan goed tegen droge grond

Plantafstand 20cm 

 

Teunisbloem

Lichtkiemer, zure zandgrond

Zaaien in tunnel vanaf feb-maart

Niet té nat, veel zon

Kiemt na 14 tot 28 dagen

Hoogte plant 120cm

2-jarig

 

Heemst 

hele het jaar door kiemen, alle soorten grond

3 weken wachten op eerste kiem (geduld h!)

De plant wordt 1,5 tot 5m hoog.

De plant is meerjarig.

 

Agrimonie

Zaaien in februari

Kou nodig om te kiemen maar geen vorst

4-8w nodig om te ontkiemen.

Na 4 weken: buiten planten.

Hoogte plant 40 tot 100 cm

 

Koningskaars

Lichtkiemer, koele kalkhoudende grond nodig

Zaaien en zachtjes aandrukken

Plant tot 250cm hoogte

Ontkiemt bij 20°C

Voorzichtig nat maken. 

2-jarig

 

Try-out KRUIDENweekend in Louppy

Whoehoew! Het try-out weekend voor vriendinnen was een groot succes! Ik heb er zelf ook héél erg van genoten. En weeral beseft dat dit écht écht écht is wat ik wil doen, weekends begeleiden <3.

 

Wat deden we?

We dronken een zelfgemaakte porto en aten een bijzonder smaakvolle kumme(karwij)lcake van de plaatselijke kok in het avondlicht bij de kerk. Daarna aten we quiche met daslook en een andere met tijm.

’s Avonds een pittige kruidenquiz om het kruidenweekend in te zetten.

 

De volgende ochtend legde ik 2 theerecepten uit. Ik liet zien hoe je de meest smaakvolle (en geneeskrachtige!) thee kan maken. Dit is interessanter dan een theezakje.

 

 

Daarna vertrokken we op wandeling. Ik liet een mini herbarium zien en gaf iedereen een schriftje. Daarin hebben de dames zicht uitgeleefd met knippen, plakken en notities maken. Een weekend om nooit te vergeten ;-)

En dan nu de welness! Een kleimasker op maat maken. In de sauna en daarna een dagcrème op maat maken.  Genieten! 

En ook nog een bezoekje en informatie bij een prachtige kruidentuin. 

Bedankt dames! Ik heb er echt van genoten

Ik heb instagram!

Wie had dat van mij verwacht? Nu heb je 3 icoontjes waar je informatie kan krijgen.

Een wandeling in het speelbos van Deurne? Dat kan.

Er staan ontzettend veel kruiden in het speelbos. Jullie gaan er een rustige wandeling tegemoet waar je véél meer zal zien dan je gewoon bent. Als meesterherborist geef ik de naam van kruiden, vertel soms een eigenaardigheid of iets over de geschiedenis van het kruid, soms iets over hoe je het kruid kan gebruiken (welke verwerkingsvorm), over de geneeskracht, de culinaire waarde of iets over de giftigheid van het kruid. Laat de natuur je sowieso lekker relaxen :-)! 

 

De wandeling duurt 2 uur.  Daarna laat ik jullie nog een half uurtje zien hoe je de lekkerste en meest geneeskrachtige thee zelf maakt. Dus gezellig een theetje drinken en iedereen een beetje leren kennen.