Recept Japanse duizendknoop
OPGEPAST!
Zet deze invasieve exoot NIET in je tuin. In Engeland moet je een attest bij de verkoop van je huis laten zien dat je GEEN Japanse duizendknoop in je tuin hebt staan. Wanneer je Japanse duizendknoop hebt staan daalt de waarde van je huis. De wortels van Japanse duizendknoop kunnen 8m diep worden!
Als je deze plant plukt en verwerkt: gooi al wat je niet nodig hebt bij het restafval. Gooi bladeren NOOIT in het bos of in het water want Japanse duizendknoop begin overal terug te groeien. Leer ook je kinderen om geen stukjes van de plant achter te laten.
Goed nieuws: Japanse duizendknoop kan je eten!
Oogst de jonge scheuten in april. Ze lijken dan een beetje op asperges maar dan met een rode tint. Knak de stengel van de scheut bij het oogsten, zo oogst je vanzelf op de juiste hoogte. Oogst als ze minimaal 10 a 15cm zijn om wortelstimulatie tegen te gaan.
Waarom zou je Japanse duizendknoop opeten?
Mensen kunnen de plant ernstig ontmoedigen als hij telkens wordt opgegeten. Ook dieren eten de plant. Op die manier kan je hem uitroeien. We vermoeien hem steeds door hem te oogsten (zoals mensen in Japan ook doen.) Vergif, verbranden of uitgraven… het blijkt allemaal niet te helpen om van Japanse duizendknoop vanaf te geraken.
Bovendien is deze plant rijk aan resveratrol. Resveratrol gaat veroudering van de cellen tegen en ondersteunt het hart -en bloedvatenstelsel. Daarnaast bevat Japanse duizendknoop vitamina A, C, zink, kalium en fosfor. De plant is rijk aan oxaalzuur waardoor je de plant niet overmatig moet consumeren (zoals rabarber). Japanse duizendknoop ondersteunt ook de luchtwegen zoals antibiotica en het is bewezen dat de plant helpt bij de ziekte van Lyme.
De zure smaak lijkt sterk op die van rabarber. Je maakt Japanse duizendknoop ook klaar zoals rabarber.
Japanse duizendknoop confituur
- Pluk in april scheuten en verwijder de bladeren (zoals je doet bij rabarber).
- Was de Japanse duizendknoop, schil ze niet maar snijd ze meteen in kleine stukjes.
- Neem een brede pot, doe er de Japanse duizendknoop en een beetje water in en breng aan de kook
- Voeg suiker toe en meng onder voortdurend roeren. Meng met een houten lepel en ga ook over de bodem van de pot zodat niets aanbrandt.
- Van zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur flink hoog en roer je tot je rabarber confituur de gewenste dikte heeft.
- Dan kan je de confituurpotjes vullen met de hete confituur, deksel erop, potje omdraaien en zo laten afkoelen.
- Vergeet daarna niet je potten een etiket mee te geven met datum en naam van het gekozen fruit of kruiden, Japanse duizendknoop dus in dit geval.
Hou je niet van confituur? Je kan ook Japanse duizenknooptaart of Japanse duizendknoopsiroop maken!
SMAKELIJK!